Güvenli Zoom Kullanımı İçin Bilgilendirme

GÜVENLİ ZOOM KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER

Zoom uygulaması içerisinde yer alan özellikleri doğru bir şekilde yapılandırarak canlı derslerinizi daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayfada yapabileceğiniz güvenlik ayarlarına ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu güvenlik ayarları:

• Sanal Sınıfı Kilitleme Özelliği
  • Ekran Paylaşımını Kontrol Etmek
  • Bekleme Odası Özelliği
  • Sohbet Odası Kilitleme Özelliği
  • Zoom Üyeliği ve Giriş İşlemleri
  • Gelişmiş Güvenlik Ayarları
  • Canlı Ders Sırasında Yapılabilecek Ayarlar
  • Nonverbal Feedback Ayarı
  • Önceden Planlanmış Güvenli Oturum Özellikleri

Bu özelliklerden birini veya birkaçını (gereksinimleriniz doğrultusunda) yaparak canlı derslerinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Not: Bu sayfayı daha iyi inceleyebilmek için mobil
cihazlarınızı yatay şekilde kullanmanız ya da masaüstü site
isteyerek sayfayı incelemeniz önerilmektedir.

1. Sanal Sınıfı Kilitleme - Lock Meeting

Sanal oturumunuzu başlattıktan sonra oturumu kilitleyebilirsiniz. Böylece oturum başladıktan sonra başka kullanıcılar oturuma giremeyecektir.

Manage Participants – More – Lock Meeting

İzlemek için tıklayınız - Sanal Sınıfı Kilitleme - Lock Meeting

2. Ekran Paylaşımını Kontrol Etmek

Oturuma katılan öğrencilerin veya katılımcıların sizden izinsiz ekran paylaşmalarını engelleyebilirsiniz.

1. Bu ayarı isterseniz bundan sonraki tüm oturumlarınızda geçerli olacak şekilde değiştirebilirsiniz.
  2. İsterseniz açmış olduğunuz oturuma özel olarak değiştirebilirsiniz.
  1. Zoom – Settings – In Meeting (Basic) -Share Screen

B. Share Screen -Advanced Sharing Options – Who can share –Only Host

3. Bekleme Odası (Waiting Room) Özelliği

Katılımcılar gönderdiğiniz bağlantıya tıklasa bile oturumunuza katılmadan önce bekleme odasında bekletilebilir. Bu özelliği kullanmak için Waiting Room seçeneği aktif olmalı. Oturumun katılımcılarını tanıyorsanız Admit’i tıklayarak katılma izni verebilirsiniz. Tanımadığınız kişileri bekleme odasında görebilir, Remove’u tıklayarak oturumdan çıkarabilirsiniz.

Bekleme odasında birden fazla katılımcı varsa, tek tek katılımlarını onaylamak yerine ‘Admit all’ tuşundan hepsine aynı anda izin verebilirsiniz.

İzlemek için tıklayınız - Bekleme Odası (Waiting Room) Özelliği

4. Chat odası kilitleme özelliği

Oturumunuz esnasında katılımcıların veya öğrencilerin birbirleri ile özel, bire-bir chat odasından yazışmalarını engelleyebilirsiniz.

5. Üyelik ve Giriş İşlemleri

Zoom uygulamasına üye olurken kurumsal e-posta hesabınızı (@personel.bartin.edu.tr uzantılı) kullanmanızı öneriyoruz. Facebook gibi uygulamalar aracılığıyla giriş yaptığınızda güvenlik problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Eğer Başka bir hesaptan üye olduysanız, onu bırakıp kurumsal e-posta hesabınızdan üye olabilirsiniz.

İzlemek için tıklayınız - Üyelik ve Giriş İşlemleri

6. Gelişmiş Güvenlik Ayarları

Zoom içerisinde yer alan gelişmiş güvenlik ayarlarını yapılandırarak daha güvenli canlı ders ortamları oluşturabilirsiniz.
Bu gelişmiş güvenlik ayarları:
  • Waiting Room - Bekleme Odası Ayarı
  • Screen Sharing - Ekran Paylaşım Ayarı
  • Private Chat - Özel Sohbet Ayarı

İzlemek için tıklayınız - Gelişmiş Güvenlik Ayarları

7. Canlı Ders Sırasında Yapılabilecek Ayarlar

Canlı ders esnasında da yapacağınız düzenlemeler ile sanal sınıf ortamınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Bu düzenlemeler:
  • Waiting Room kullanılması - Admit-Remove
  • Rename - Katılımcı isimleri düzenleme
    Güvenli ekran paylaşımı ipuçları
    Katılımcıların kamerasının kapatılması
    Disable Remote Control - Uzaktan kontrol ayarları

İzlemek için tıklayınız - Canlı Ders Sırasında Yapılabilecek Ayarlar

8. Nonverbal Feedback Ayarı

Canlı derslerinizde öğrencilerinizden hızlı yanıtlar almak için için nonverbal feedback ayarını kullanabilirsiniz.

İzlemek için tıklayınız - Nonverbal Feedback Ayarı

9. Schedule Meeting - Önceden Planlanmış Güvenli Oturum Özellikleri

Canlı derslerinizi önceden planlayarak, zoom'un schedule özelliğini kullanarak daha güvenli hale getirebilirsiniz.

İzlemek için tıklayınız - Schedule Meeting